Trh zábavy
3/BŘEZEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
 Logo Komory Zábavy

Internet Project For New Millennium
E-komerce? Když ne teď, tak kdy?

"Času dost", slyším odpověď. "Nic nám neuteklo", přitakává jiný hlas. "Je to jen móda", přidává se další. Tak trochu jim dávám za pravdu. Připomíná mi to pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků, když se Sněhurka ptá, proč malý Šmudla nemluví. "Nevím, on to nezkoušel", zní odpověď. Prostě kdo něco nezkusil, nelituje. Zapomeňte na internet, o nic nepřijdete.

Ráno vám asistentka skočí na poštu, přinese dopisy, zapíše je do knihy došlé pošty, vy dostanete klasické nabídky, ceníky a prospekty a máte co číst. Ráno jste si koupil v trafice noviny a dáte si uvařit první kávu. Pak vám účetní přinese přehled, kolik pak jste prodali za minulý rok automatů. Začnete pátrat komu a za kolik, telefonujete, posíláte faxy a střídavě zaměstnáváte asistentku psaním nabídek, ceníků a odpovědí na nabídky jiných firem. Asistentka vaří další kávu a poklid dne přerušuje jen zvonění vašeho mobilního telefonu. Průměrná reakční doba vašich partnerů, používajících standardních kancelářských a poštovních metod je dva až tři týdny. A asistentka to ví. Chvíli třídí objednávky a faktury, chvíli telefonuje, čeká na odpovědi které teprve přijdou a občas vám přinese roličku papíru s faxovou zprávou. Ta je často nečitelná, je třeba zavolat odesilateli a počkat až ji pošle znovu. Kšefty se stejně nehýbají, doba je zlá, nikdo nemá peníze a když má, tak šetří. Strategie je jasná. Počkat, přežít, snad se to zlepší. Internet nás nezachrání.
   V těch novinách, co jste koupil, je pořád něco o informačních technologiích, je tam dokonce reklama na mobilní telefon s WAP technologií a píší tam o e-komerci systémů business to consumer a business to business. Dokonce pro to mají zkratku B2B. No to je konec. Kolik vám to dalo práce se naučit posílat SMS zprávy.
   Poslední ránu vám zasadí váš patnáctiletý syn. U kamaráda zkusil internet, umí poslat e-mail, SMS zprávu z internetu na mobil, ví co je to ICQ. Ráno mu najdete na stole e-mail od "jana.mala@post.cz". Váš klid je pryč. Na cestě z práce si koupíte časopis Internet a na zítřek si naplánujete cestu do prodejny Českého Telecomu. Přišlo to nejhorší, už jste se rozhodl. Koupíte si modem a instalační sadu služby Internet on Line. Pohoda skončila. Ode dneška jste e-člověk, a čekají vás bezesné noci s internetem. A pak se zpocený probouzíte. Nad vámi stojí vaše malá osmiletá Lucka a podává vám mobil. "Táto, volá tě nějaký "Fanport" a chtějí tě připojit do nějaké sítě". Teprve teď litujete, že ten sen skončil. Tušíte, že tohle už neustojíte.
   Ať již je váš příběh podobný nebo ne, nemáte na výběr. Rozhodnutí, zda být "in" a nebo ještě počkat, můžete před sebou strkat ještě rok nebo dva. A pak vás informační technologie stejně dostanou. Nové technologie a pokrok dostaly každého. Utéci může jen poustevník, umělec nebo ten kdo chce jen přežít. Doba, po kterou se dá jen přežívat, se ale postupně zkracuje. Nakonec vás napadne skutečně do Českého Telecomu zajít. Konec konců, instalační sada Internetu on Line, nový modem za dva tisíce, měsíční poplatek pět set korun za připojení a dejme tomu o dva tisíce měsíčně zvýšený účet za telefon vás nezničí. Přestat můžete kdykoliv.
   Naučit se žít s internetem nějakou dobu trvá. Prvních půl roku je obdobím nadšení, posílání prvních e-mail zpráv ne nepodobných prvním SMS zprávám, které jste posílali před půl rokem z mobilu. Přibližně po tomto čase zvládnete technologii připojování, naučíte se nadávat na to jak dlouho trvá stažení stránek večer po deváté hodině, kdy je nejnižší tarif, nabažíte se lechtivých obrázků, inzerátů z Anonnce a užijete si internetové komunikace prapodivné úrovně na některém z chatů. Teprve potom, jste-li trpělivý, to pochopíte. Pochopíte, že máte příležitost a šanci. Asi se nespletu, když odhadnu, že máte k dispozici milióny informací denně. Šanci máte v tom, že si můžete vybrat a že se postupně naučíte v té spleti cíleně hledat to potřebné. Vybírat ty pravé informace a používat je včas. To co je pro jiné, tam musíte nechat.
   Zkusme příklad. Není to ani rok, co běží obrovská reklamní kampaň na nový projekt Pinball 2000. Je to projekt, který předpokládal, že kombinace klasického flipperu a video monitoru, který pomáhá přes průhlednou zrcadlovou plochu obohatit hrací plochu o efekty z videoher, bude bomba pro zábavní trh. Opak je pravdou. Projekt skončil neúspěšně. A teď se ptám. Víte to? Asi ne. Zaručuji vám, že s internetem byste to již věděli. Přitom ztráta výrobní společnosti, jen při výrobě modelu Star Wars, je asi sedm miliónů dolarů. Vaše ztráta při případném nákupu by byla řádově 80 tisíc. To počítám jen rozdíl ceny za nový přístroj oproti tomu, kdybyste si koupil klasický osvědčený flipper. Za ty peníze si s internetem můžete hrát několik roků.
   Předpokládejme však, že jste flipper Star Wars kupovat nechtěli. A také předpokládejme, že váš hlavní cíl není ušetřit na chybných rozhodnutích. Váš cíl je vydělat na těch dobrých. Váš cíl je zvýšit zisk, získat nové dodavatele, najít nové zákazníky, rozšířit záběr podnikání. To vše s nižšími náklady, menší námahou a navíc v pohodě. A právě to vám nabízí internet.
   Začněme možnostmi ryze praktickými. Potřebujete informace o svém obchodním partnerovi? Nevíte přesně jeho identifikační údaje, kdo je jednatelem, není-li společnost v konkurzu? Obchodní rejstřík je na internetu k dispozici se čtrnáctidenním zpožděním. Zajímají vás nové právní, účetní a jiné zákony a předpisy? Máte je. Potřebujete obecné informace, zprávy, kurzy, jízdní řády, telefonní seznam celého světa? Jsou vaše. Hledáte technické informace, zapojení elektronických komponentů, parametry součástek, informace o nových produktech, nový software, nové kontakty? Jsou tam.
   A tím to nekončí. Vaše účetnictví, sklady, texty dopisů jsou jistě již dnes v elektronické podobě. Je jedno, používáte-li program T602 nebo Microsoft Word. Představa, že ceník musíte vytisknout, vložit do faxového přístroje, přenést vašemu obchodnímu partnerovi - a ten jej má k dispozici jen v podobě roličky papíru, je hrozná. Potřebuje-li k cenám přidat svůj rabat, musí vzít roličku papíru, přepsat ceník do svého počítače, násobit ceny v tabulkovém procesoru, vytisknout svůj ceník, vložit jej do obálek a poslat svým zákazníkům. Sledovat celý obchodní případ až do konce je snad zbytečné. Pokračuje vystavením faktury, vyplněním příkazu pro bankovní převod, čekáním na výpis z banky. Raději nebudu pokračovat. V celé obchodní transakci přecházejí doklady z elektronické podoby do tištěné formy, tam a zpět, plynule, nezadržitelně a hlavně zbytečně.
   Přijde-li vám ceník v nové, internetové fázi vašeho podnikání, pochopitelně cestou e-mail zprávy, převedete jej snadno do programu Microsoft Excel. Tam přidáte svůj rabat, doplníte vaše logo a kontaktní údaje a během deseti minut jej má elektronickou poštou zákazník. Zároveň se vám informace dostaly do vašeho účetního systému. Celý obchodní případ pak pokračuje elektronickou objednávkou od zákazníka, vystavením faktury, jejím odesláním přes e-mail a elektronickou platbou, například přes účet u Expandia Banky. Následuje dodávka do 24 hodin kurýrní službou, například DHL. Nemá to chybu.
   Pochopitelně, že ušetřený čas nemůžete celý věnovat vaší asistentce. Věnujete jej pátrání po nejlevnějším dodavateli, nejrychlejší přepravní službě a hledání informací o produktech a nejkvalitnějších službách. Prodejem zboží to ale nekončí. O své zákazníky se musíte starat dál. Podpora zákazníků formou poskytování technických a servisních informací, nepřetržitého zasílání nových nabídek a informací z oboru. To vše jsou opět nové příležitosti pro vaše internetové technologie.
   V první fázi vás bude trochu bolet hlava. Pak zjistíte, že klesly náklady za poštovné, benzin, faxový papír, kopírování ceníků a obálky. Později zjistíte, že se elektronicky dá prodat zboží, pro které pojedete do velkoobchodu teprve zítra, že nepotřebujete velký sklad a že prostě můžete prodávat zboží, které ani na skladě nemáte. Když zákazník zaplatí, víte to, při správné volbě banky, druhý den. Stihnete tedy zboží koupit i poslat. Menší balíček s doručením do 24 hodin stojí 20 Kč za dopravné. Náhradní díly, sady šipek, kulečníkové příslušenství, žárovky - to vše může mít zákazník do tří dnů.
   A což teprve zahraniční časopisy, informace o výstavách, programy kongresů. Prostě informace, které byste si ani nákladově ani časově nemohli dovolit. Díky internetu jsou vaše okamžitě. Navíc se můžete přihlásit k odběru speciálních e-mail občasníků, newsletterů, které vás budou pravidelně informovat o novinkách a slevách, výprodeji zboží, akcích, nových verzí softwarových produktů apod. O jejich příchodu do vaší e-mail schránky můžete být informováni pomocí SMS zprávy na vašem mobilním telefonu. Dovolíte-li si v budoucnu mobilní telefon s technologií WAP, můžete nosit svůj internetový prohlížeč v kapse.
   Když se vám podaří zvládnout tyto základní technologie internetu, dostanete chuť na svoji první aktivní prezentaci. To již také zjistíte, že některé internetové stránky jsou hezké a jiné nevkusné, že stahování některých stránek s velkým množstvím grafiky trvá moc dlouho a že existují stránky statické a dynamické. Ty dynamické využívají například databázových systémů a umožňují třeba komunikaci mezi zákazníkem a vámi prostřednictvím formuláře, který na svoje stránky umístíte. Obsah vyplněného formuláře, například žádost o zaslání ceníku s adresou zákazníka, dostanete téměř okamžitě cestou e-mail zprávy. Lze zařídit i okamžitou automatickou odpověď, možnost přímého stažení vašeho ceníku zákazníkem nebo možnost on-line prohledávání vaší databáze. Přenos zvuku i obrazu spolu s prohlížením internetových stránek patří také k běžným možnostem internetových technologií.
   Vraťme se však ke snu, kterým jsme začínali. Internetovou instalační sadu pro službu Internet on Line již máte. A nemusíte jít jen do prodejny Českého Telecomu. Poskytovatelů internetového připojení je více, v okresním městě určitě od pěti do deseti. Poraďte se ve svém okolí s někým, kdo již připojení má, zeptejte se ho, jak je spokojen s rychlostí a stabilitou připojení. Poraďte se třeba i s námi. Přitom si rozdělte problém internetu na otázku připojení, které zabezpečuje poskytovatel připojení, nebo také provider, a otázku tvorby a umístnění vašich webových stránek, čili textové a grafické prezentace, na některém ze serverů připojených do internetové sítě.
   Projekt Fun Port vám nabízí speciálně tuto možnost. Nabízí vám prostor na našem serveru, například s internetovou adresou www.vasefirma.funport.cz. Této podobě názvu vaší domény se říká doména 3. řádu, na rozdíl od přímé adresy ve tvaru www.vasefirma.cz, která je doménou 2. řádu. Pochopitelně že za pořízení domény 2. řádu zaplatíte mnohem více. Poskytování prostoru na serveru se říká webhosting a v případě projektu Fun Port přináší netušené možnosti. Budete-li hostovat na našem serveru, budete mít pro potřeby vaší vlastní prezentace k dispozici databáze produktů, našich i zahraničních distributorů i výrobců. Budete zde mít i databázi obrázků jednotlivých zařízení i náhradních dílů i s jejich technickými parametry. Při tvorbě firemní prezentace vám poradíme a nebo vám nabídneme několik odstupňovaných "balíčků" služeb, včetně zařazení do našeho reklamního subsystému. A hlavně. Na našem portálu, to je název používaný pro pomyslnou vstupní bránu v určitém oboru do prostředí internetu, vás každý najde. Ve spojení s námi budete zařazeni do všech velkých vyhledávacích systémů na celém světě.
   Vy si pak musíte zvolit jen formu připojení, čili technické a programové prostředky, které propojí váš počítač se sítí internetu. Pokud nebudete na internetu více než několik hodin denně, postačí jistě běžné propojení pomocí vytáčené telefonní linky. Připojení pomocí linky ISDN nebo pevné linky se vyplatí jen profesionálům, do jejichž řad se třeba postupně dopracujete.
   Samozřejmě, že k internetu potřebujete vhodný počítač. Snad jsme s ním měli začít, protože je základním prostředkem pro práci s internetem. Jeho parametry, tedy procesor Pentium či Celeron, nejlépe s frekvencí od 300 MHz, paměť RAM alespoň 32 MB, jednotka CD ROM a hard disk s kapacitou alespoň 2 až 6 GB, jsou již dnes standardem i u levných PC. Máte-li starší počítač a rozhodnete-li se jej modernizovat, jsme tu opět pro vás. Pokud nebudete muset vyměnit všechny komponenty, můžete snížit náklady na pořízení PC na 50 až 70 % ceny nového počítače.
   Další podmínkou je instalace operačního systému Windows, nejlépe verze 98. Instalace internetového prohlížeče, browseru a poštovního programu pro práci s elektronickou poštou již není velký problém. Tyto programy jsou k dispozici zdarma a instalují se téměř samy. Jisté zkušenosti vyžaduje pouze volba vhodného modemu, jeho instalace a konfigurace telefonického připojení s modemem a ostatními programy. Pro plné využití nových možností také musíte mít nainstalován kancelářský software, nejlépe textový editor Microsoft Word a tabulkový program Microsoft Excel. V neposlední řadě je třeba si zvolit vhodnou banku, která vám poskytne možnosti elektronických plateb, opět nejlépe pomocí internetu. Jistě už tušíte, že nejdále je v tomto směru již jmenovaná Expandia Banka.

Ing. Tomáš Smutný
Fun Port s.r.o.

 

New Amusement Internet Portal and Internet Directory For Eastern Europe
Organized by Fun Port s.r.o.
Krystalová 560
Praha 9
196 00
Czech Republic
Tel: +420 (0) 2 839 33 744, +420 (0) 301 724 231
Fax: +420 (0) 2 839 33 644
http://www.funport.cz/
e-mail: info@funport.cz

 Fun Port logo
  Web design © 2B