Trh zábavy
3/BŘEZEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce
 Logo Komory Zábavy

Něco z historie flipru

 Historická fotografie flipru S nadsázkou by se dalo říci, že původ flipru pochází již z Antiky. V jedné kapitole epické básně Ilias básník Homér vypráví, že během obléhání Tróji řecké oddíly, aby zmýlily nepřátele, kutálely kameny proti nepřátelům do vyhloubených děr se stráně pahorku.
   Časově k nám blíže, v Dobrodružstvích pana Pickwicka (1836), Charles Dickens připomíná stůl "malicherností", lehce skloněný, s natlučenými hřebíky, které určovaly směr skleněných koulí, a jež hráči posílali za pomoci jakési dřevěné rakety do očíslovaných kas.
   V roce 1871 Montague Redgrave sestavuje vystřelovač koulí, který je o několik desetiletí později inovován pro herny Penny Arcade, otevíraných po celých Spojených státech. Jak je v Americe zvykem, z krize se rodí něco nového, a tak v této době (poč. 30. let) lze hovořit o jakémsi předchůdci flipra - v Americe nazývaném tehdy "Pin Game" nebo "Pin Table". Objevuje se několik modelů těchto automatů a zároveň je na ně vedena mohutná reklama.
   V této době sestavuje svůj vlastní "Pin Table" písmomalíř Nathan Robin, začíná s ním obchodovat a zároveň ho vybavuje mechanickým vystřelovačem koulí a mincovníkem. Takový automat se nazývá Bingo. Nathan Robin si také zároveň otevírá opravárenskou dílnu na automaty s mincovníkem v západní části Chicaga, stává se velkým nadšencem těchto automatů a zároveň se sdružuje v Alrestu (asociace), aby mohl uvést svůj nový model na trh. A je to právě David Gotlieb, který objednává dvě nebo tři tato Binga a snaží se je provozovat na stavbách v Chicagu. Výsledky jsou nad očekávání a tak se Gotlieb rozhodne získat práva na výrobu a prodej těchto automatů. Oba muži dohromady pak vyrábí Bingo Humpty Dumptys tím, že Gotlieb vlastní práva na výrobu a prodej těchto automatů. Koncem roku vyrábí 400 ks Binga za den a jedná se o první automat tohoto druhu vyráběný ve velkých sériích.
   Po velkém krachu na newyorské burze, tedy v době velké hospodářské krize se říkalo, že jedna z obětí tohoto krachu utratila poslední peníze (16,5 USD) za nákup Binga a stala se malým provozovatelem tohoto automatu. Po dvou dnech provozu oznamuje šéf baru poruchu a provozovatel s úlevou na místě zjišťuje, že porucha je způsobena zahlcením mincovníku v důsledku plné kasy. V této době, době velké hospodářské krize, kdy výdělek nebyl větší než 10 USD za týden, amortizovali provozovatelé "Pin Game" (Bingo) za víkend. Jeden z těchto automatů "Bafle ball" je na fotografii.
   V roce 1947 dochází k dalšímu vylepšení těchto automatů. Objevuje se první flipr opatřený pohyblivými rameny (flipry) pro elektrické vystřelování koulí. Tento fakt je pro hru na flipru zlomový, protože hráči (jak je dnes samozřejmé) mohli vystřelovat koule díky pohyblivým "pitch and pats" do různých míst hrací desky. Zároveň se objevuje další tehdy moderní prvek flipra a to jsou bumpery, které dodnes nechybí snad v žádném současném flipru až na několik (úmyslných) výjimek (No Fear, Judge Dredd). O tuto "elektrifikaci" se spolu s Gotliebem postaral jeho inženýr Harry Mabs. Oba spolu navrhli také elektrický kulečník vybavený rovněž rameny s elektrickým ovládáním.
   Dnes se tyto tehdejší novinky na fliprech zdají zcela samozřejmé, nikdo však neupře Davidu Gotliebovi, že se o ně jako průkopník, inovátor a provozovatel zasloužil nejvíce a flipr se tak mohl stát zdrojem široké lidové zábavy.

Z časopisu L'Inter Automatique přeložil a upravil Ing. Milan Galík


  Web design © 2B