Trh zábavy
4/DUBEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce

Jiří Korn říká: "Je třeba zabedněncům ukázat, jaký je kulečník krásný sport"

Zpěvák a tanečník Jiří Korn je všem známý jako všestranný sportovec. Vystupoval v mnoha pořadech a jeho perfektně propracovaná hudební čísla nepostrádala prvky té nejtěžší gymnastiky. Kdo gymnastiku nikdy nedělal, ten si těžko dokáže představit, jak je těžké se naučit salto, nebo flik. Zapátrejme všichni ve své paměti, kdy jste naposledy udělali kotrmelec. Je-li vám nad třicet, myslím že si jen tak nevzpomenete. Jirka Korn začal na své gymnastické přípravě pracovat až v 35 letech, čili v době, kdy se spousta jiných chystá do sportovního důchodu. Po příchodu sametové revoluce, přišlo mnoho nových, dalo by se napsat exotických sportů. A tak se s Jirkou Kornem můžeme setkat na mnohých plakátech a akcích propagujících tyto nové sporty. Je pravdou, že jsem trochu Jirku Korna poznal a mohu o něm napsat, že je jeden z mála, který všechny sporty dělá s plným zaujetím a během pár tréninků se dostává na minimálně průměrnou závodní úroveň. Položil jsem mu několik otázek, aby i vy jste si mohli udělat jasno o jeho aktivitách.

 Jiří Korn Jirko, jaké nové sporty jsi začal dělat po revoluci?
   Hned v počátku, jsem se pustil do aerobiku. Měl jsem gymnastickou přípravu a tak mi toto cvičení přinášelo uspokojení. Mám rád lidi a těch se okolo tohoto sportu pohybuje velmi mnoho. S přibývajícími roky se začala objevovat nová sportovní centra a v nich squashové kurty, bowlingové dráhy a kulečníkové stoly. Hlavně v prvopočátku to byl bowling.

Jakých úspěchů jsi dosáhl v bowlingu a squashi?
   V bowlingu se mi podařilo vyhrát první místo v turnaji V.I.P. v roce 1998. Byl to turnaj, kde hráli ligoví hráči a k sobě měli hráče ze skupiny osobností. Hrál se seriál šesti turnajů a my jsme s týmem obsadili celkové první místo v jednotlivcích.

Kdy jsi přičichl víc ke kulečníku?
   Bylo to s příchodem muzikálu Drákula, který jak známo se hrál v Paláci kultury. Tam byla krásná kulečníková herna, patřící firmě Billard Centrum. Zde jsem dostal příležitost hrát své první zápasy. Protože zde byla spousta velmi kvalitních hráčů, měl jsem i kvalitní trénink. Zde jsem také trávil čas mezi zkouškami a představeními. Často se stávalo, že jsem zůstal hrát až do ranních hodin.

Kde hraješ nyní, Palác kultury je zavřený a Drákula se již nehraje ?
   Když mi čas při mé práci dovolí, hraji v pražském Harleq´uinu na Vinohradské třídě. Zde se hraje i velké množství turnajů a tak si i zahraji s dobrými amatérskými hráči. Navíc se zde hraje oblastní soutěž Českomoravského Billiardového svazu a v té jsem letošní rok také startoval. Podařilo se mi ve dvou disciplínách dostat do závěrečné kvalifikace o extraligu. Extraliga je nejvyšší soutěž mužů a startuje zde 32 nejlepších hráčů ČR.

Mezi známými se ti říká "Mistr Devítka". Můžeš říci, kde jsi k takovéto přezdívce přišel?
   V minulém roce 1999 se v ČR hrálo první mistrovství "paniců" nad čtyřicet let. Protože tuto podmínku splňuji, mohl jsem se zúčastnit. Hrál jsem jako o život a podařilo se mi dostat do dvou finálových zápasů. V tolik populární osmičce jsem byl druhý a v 9 ball (devítka) jsem dokonce vyhrál. Pár závistivých vtipálků mě pak začalo titulovat "mistr devítka". Nechávám je na pokoji, jednou na ně také dojde!

Kulečník je hra gentlemanů, jaké máš zkušenosti se soupeři a sebou samým?
   V této hře existují fauly o kterých ví pouze hráč, který je zahrál. Zde pak záleží na korektnosti toho kterého hráče, aby faul přiznal. Dalo by se říci, že kulečník vychovává v lidech charakterní jednání i když vede k prohře. Fauly se snažím přiznávat. Je pravdou, že mi moc nejde počítání dosažených bodů. Ale i nad tímto jsem vyzrál a používám osobní počítač.

S kým nyní nejčastěji hraješ?
   Ve výše zmiňovaném Harlequ´inu trénuje nyní spousta dětí do 15 let. Je krásné se dívat, jaké tyto holčičky a kluci dělají rychlé pokroky. To co já se učil dlouhé roky, oni pod vedením trenéra umí za chvilku. Velmi často s nimi hraji a chci-li vyhrát, musím hrát naplno. Když prohraji, vyberu si větší, mladší začátečnici a pak dlouho společně oslavujeme mé vítězství. Všichni, kteří řadí kulečník k hospodské zábavě, by se měli přijít podívat. Děti se k sobě fantasticky chovají. Navíc, hrají-li turnaj, přijdou krásně oblečeni. Je radost se na ně dívat, jak prožívají první opravdové zápasy. Přitom hrají tak kvalitně, že normální dospělý návštěvník herny nemá ve hře proti nim šanci.

Zmínil jsi dětské hráče, kolik času stráví v herně a nemyslíš že je škoda být tam zavřený když je venku hezky?
   Tréninky pokud vím mají volné a když odtrénují, mohou jít za dalšími sporty. Myslím, že je dobré takto smysluplně využívat volný čas. Kolikrát mi je jich líto. Několikrát se stalo, že museli v herně udělat úkoly. Je až neuvěřitelné, kolik těchto úkolů měli. Učitelé ve školách hudrují nad výchovou dětí, ale děti které opravdu sportují, nebo mají jiné neškodné koníčky, nemají ve škole podporu. Dostávají takové množství úkolů, že kolikrát nemají čas dělat něco jiného.

V titulu je použita věta o zabedněncích. Co má znamenat?
   Úzce spolupracuji s vedením kulečníkového svazu. Od nich vím jaké mají problémy. Velká spousta lidí si pořád myslí, že kulečník stojí uprostřed hospody a hráč se potýká se silně zakouřeným prostorem. Když otevře okno aby se místnost vyvětrala, vidí chvilku koule. Dnes je realita jiná. Je spousta krásných heren v kterých hrají krásné ženy. Tam by se lidé odsuzující kulečník měli podívat a změnili by názor. I fotbal se dá hrát na krásném stadiónu i na dvorku chemických závodů. Navíc u závodního kulečníku se nesmí kouřit ani konzumovat alkoholické nápoje.

Co tě čeká v nejbližších dnech?
   Startuji na v pořadí druhém Mistrovství Republiky seniorů nad 40 let. Koná se od pátku 17. března do neděle 19. března v Harlequ´inu. Zde bojuji o možnost získat nějaký vavřín, kterých není nikdy dost. V pátek 28. dubna se bude v Praze konat finálový den všech kulečníkových disciplín. Zde bych se rád zúčastnil jako hráč, ale to bude velmi těžké. Nevím ještě, kde se to bude hrát, ale může to být zajímavé.

Dověděli jsme se něco z tvého kulečníkového života, chceš něco dodat?
   Kulečník je fantastická droga, která není zdraví škodlivá!

Děkuji za rozhovor Pavel Halamka

Závěr: Budete-li mít náladu se v pátek 28. dubna přijít podívat jak se kulečník hraje, dovolte mi vás pozvat na tuto velkolepou událost. Přesné místo zatím není určeno, ale je možné se informovat na telefonním čísle 0602 315 790.

 Logo Billiard info
  Web design © 2B