Trh zábavy
4/DUBEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce

"Přestup" z moderní gymnastiky
Nejlepší hráčka bowlingu za rok 1999: Kateřina Mazáčová

Na konci roku 1999 byli podruhé vyhlášeni nejlepší hráči bowlingu mužů a žen - Pavel Raclavský a Kateřina Mazáčová z DUO Praha. Dnes si popovídáme s Kateřina Mazáčovou a v příštím čísle zase s Pavlem Raclavským.

 Logo Jak jste se dostala k bowlingu?
   "V šesti letech jsem začala s moderní gymnastikou. Byla to vlastně náhoda, protože jsem šla plavat do Radlic a tam se uskutečnil nábor zájemkyň o toto dívčí sportovní odvětví. Pokračovala jsem až do šestnácti let v Motorletu Praha. Byla to velká dřina, denně trénink, množství hodin. Velkých úspěchů jsem však nedosáhla. Třikrát jsem získala bronzovou medaili v pó-diové skladbě. K bowlingu jsem se dostala náhodou. Vůbec jsem neměla představu o co vlastně jde. Přišla jsem do hotelu Forum, tehdy se tam hrál nějaký firemní turnaj. Dostala jsem taky nabídku, abych to zkusila. Pořád jsem se zlepšovala, byla jsem jedinou a tím nejlepší ženou v soutěži."

Co pro vás znamenal první úspěch?
   "Bylo to vítané povzbuzení, protože jsem chtěla sportovat. Ale nebrala jsem to nějak vážně. Dokonce jsem měla roční přestávku. Zajímala jsem se o další soutěže, spíše rekreačního charakteru. Jednou sem jela s partou lidí do Všenor. Padla tam sázka, že kdo hodí více jako 140 bodů, tak může startovat na turnajích. Já jsem dosáhla výkonu 144, a tak po otevření bowlingu v hotelu DUO v Praze jsem se dostávala ke hře už častěji."

Z rekreačních startů se stalo závodění...
   "V roce 1998 jsem skončila na mistrovství ČR čtvrtá, v roce 1999 už na druhém místě. A přitom úroveň stoupá a objevují se nové hráčky, rozšiřuje se domácí špička a do budoucna bude daleko těžší zaujímat postavení mezi nejlepšími."

Jaké máte podmínky?
   "Studuji čtvrtým rokem na Právnické fakultě v Praze, s volným časem to není špatné, ale horší je to s financemi. Těch je málo… I když v klubu dostávám slevu na dráhu, musím si náklady na trénink hradit. Když k tomu ještě připočítáte vybavení - koule, taška, boty a další věci, tak jdou výdaje do tisíců. Něco jsem už vyhrála, takže se výdaje snížily, ale pořád se peněz nedostává. Třeba taková koule. Hráčky mají stále kvalitnější a to platí i v mém případě. Mám na mysli na točené hody. To je úplně něco jiného než při rovných. Jedna taková koule ne-stačí, jsou zapotřebí alespoň tři. A v Německu přijde na 1 500 marek. Jestliže uvažuji o tom, že bych se bowlingu věnovala v budoucnu ještě více, tak to znamená vynakládat stále více peněz."

A co sponzor, nepomohl by vám?
   "Ono se to řekne sponzor, možná o několik let později… Snad! Určitě bych nějakého uvítala, protože bych se mohla lépe připravovat a do budoucna bych se chtěla účastnit i turnajů v zahraničí. Tam je nutné skládat startovné, dopravovat se do různých míst a hradit si často i ubytování."

Věříte, že se situace na českém bowlingu zlepší?
   "Já myslím, že ano, protože hlavně v USA je to velice rozšířený sport, který se uchází i o účast na olympijských hrách. Pak by to bylo všechno daleko snazší."

Sledujete při hře soupeřky?
   "Soustřeďuji pozornost na sebe. To bych se zbytečně rozptylovala. Takto postupuje celá řada dalších hráček."

Co říkají vašim dílčím úspěchům rodiče?
   "Zprvu o bowlingu nic nevěděli, ale když se vracím z turnajů domů a přivezu si nějakou tu cenu, tak najednou říkají, že asi musím být dobrá…"

Říkala jste, že špičkové hráčky budou startovat na zahraničních turnajích. Budete mít asi výhodu v tom, že se na hodně místech domluvíte…
   "Mluvím anglicky, německy, dorozumím se španělsky a rusky, takže s tím bych problém mít nikde neměla."

Co obdivujete na hráčích, které vidíte na televizní obrazovce při startech v zahraničí?
   "Především obdivuji jejich vel-kou koncentraci a velmi dobrou psychiku. To dělá hodně."

S jakou koulí nejraději hrajete?
   "S desítkou!"

Jaké máte životní přání?
   "Když bych se dala cílevědomě na bowling, tak bych během tří až čtyř let chtěla dosáhnout toho, že budu své výkony konfrontovat se zahraniční konkurencí. Představovala bych si to tak, že bych odjela i na nějakou stáž, například do USA, kde bych studovala a byla členkou ně-kterého bowlingového centra. To bych se určitě hodně v tomto sportu výkonnostně zlepšila."

JAROSLAV VELÍŠEK


  Web design © 2B