Trh zábavy
4/DUBEN 2000  inzertní a informační měsíčník

ARCHIV
Automaty
Stolní fotbaly
Šipkové automaty
Kuželky, bowling
Kulečníky a příslušenství
Hokeje
Flippery
Jukeboxy
Simulátory
Výstavy
Články
Ostatní inzerce

Jak rychlý je a bude rychlý internet
Přečetli jsme za Vás... (na ISDN serveru)

Vadí vám rychlost nebo spíše pomalost vašeho internetového připojení? Hltáte žhavé novinky o 1,5 M rychlém internetu za 49 dolarů... ve Státech? Nezoufejte, rychlost je proměnlivá veličina a o rychlej-ším internetu budete snít i nadále.
   Člověk jako tvor vnímavý, rozvíjející se a neustále nespokojený, se totiž nikdy nemůže dostat do situace, kdy rychlost internetu bude tak akorát (stejně jako má každý na stole pomalé pécečko apod.). Může za to nejenom Velký Bill se stále naročnějšími aplikacemi, zvyšující se interaktivita internetových stránek a služeb, více pohybu na nich atd. Mohou za to obecně zvyšující se nároky na kvalitu služeb a nebo posunovaní jejich subjektivních hranic.
   Zažili jste opravdu pomalé modemy? Já ano, začínal jsem na tehdy super rychlém modemu s přenosovou rychlostí 1 200 bit/s. Když přišly 2 400 modemy, byla to bomba, potom 9 600, 14 400, 28 800 a neustále se říkalo, že rychleji to už nepůjde. Potom se najednou objevily modemy s 33 600 a opět to rychleji prý už nepůjde, dnes je standardní modem vybaven rychlostí 56 000 a ??? nakonec se může objevit nějaký další Bret Townshend a opět nějaký ten "bitík" přidat. Osobně jsem člověk spíš důvěřující krabičkám, které jsou připojeny kusem drátu do někam. Přesto když jsem viděl a měl možnost ozkoušet si jak se pracuje s Nokia Communicatorem, byl jsem nadšen a jediné co mi bránilo v jeho pořízení bylo: "Koupím si ho, až budou operátoři nabízet alespoň 56 K, s tím již bude možné pracovat", (dnešních 9 600 je, uznejte sami, nic moc).
   Jak se tak nad vývojem komunikací a lidských nároků zamyslím, je mi jasné, že Communicator si nikdy nepořídím, protože než se 'dohrabeme' k 56 K na mobilech, tak s nejvyšší pravděpodobností budou opět rychlejší modemy (já vím, rychleji než 56 K to nikdy nepůjde, ale Bill také kdysi tvrdil, že více než 640 K paměti nebudou počítače potřebovat. (Kolik jí máte ve svém pécéčku vy?) Nebo bude skoro normální, že doma bude mít každý kabelový internet, ADSL přípojku - obojí na Megu a více.
   No a až budeme mít každý to svoje, dnes bájné Mego s velkým M a více, bude to opět příliš pomalý rychlý internet, protože člověk si vždycky bude umět dřív něco vysnít, než to stvořit a hlavně zainvestovat a zaplatit. Nezbývá tedy, než se smířit s tím, že internet bude pomalý pořád, navíc bude pořád příliš drahý... a kdyby náhodou přestal být, bude to známka toho, že jsme nabrali cestu mířící pouze dolů a je na čase uvolnit místo nějakému jinému, progresivnějšímu živočišnému, rostlinnému nebo bůhvíjakému druhu... Na to jakému, by ale spíše odpověděl Ondřej Neff.
   Zůstaňte s námi, slibuji, že od příště zase budu bezbřehý optimista.


Opravdový boom internetu východní Evropu teprve čeká

Akcie východoevropských telefonních operátorů díky sílící internetové horečce nyní výrazně rostou a čeká je další růst. Dominantní telekomy v tomto regionu mají pro růst na novém trhu ideální pozici, budou však muset expandovat do oblasti obsahové nabídky a služeb, pokud budou chtít přežít v soutěži se západními konkurenty.
   "Myslím, že všeobecně mají hlavní telekomy v regionu dobrou pozici k využití růstu na poli internetu. Domníváme se, že s tím, jak zde internet vychází z velmi nízké základny, bude v příštích několika letech nadále dosti rychle růst," řekl analytik odvětví telekomunikací nizozemské banky ABN AMRO Eugene Klerk. Počet uživatelů internetu zůstává ve východní Evropě nízký - v ČR, Maďarsku a Polsku kolem pěti procent obyvatelstva, v Rusku jen jedno procento. V kontrastu s tím již počet uživatelů mobilních telefonů dosáhl často 20 procent.
   "Internet poroste, ale tempo růstu bude pomalejší než mobilní penetrace," řekl Sergej Arsenev z investiční banky Flemings. Vysoké kursové hodnoty západoevropských telekomunikačních firem zde podle něho nemají smysl právě proto, že podíl uživatelů internetu na populaci je ve východní Evropě velmi nízký. Banka Salomon Smith Barney předpokládá, že tempo růstu užívání internetu se po dosažení kritické masy zrychlí a že tento trh se blíží právě k takovémuto bodu. Salomon odhaduje, že podíl internetu na příjmech a ziscích telekomunikačních operátorů v regionu dosáhne v roce 2003 pěti až 15 procent a do roku 2009 to bude 15 až 50 procent.
   Hlavní bariérou rychlejšího růstu užívání internetu je ovšem cena. Slušný osobní počítač může stát ve východní Evropě několik měsíčních platů a telefonní tarify jsou v ně-kterých zemích stále tak vysoké, že brání v používání internetu.
   Větší růstové vyhlídky internetového trhu tak analytici vidí spíše v mobilních než pevných linkách. "Důvodem pro to je typ uživatelů... To jsou ti zákazníci, kteří budou velmi pravděpodobně chtít a budou schopni používat internet," řekl Klerk.
   Co se týče zahraniční konkurence, ta se zatím spíše bude zaměřovat na hlasové a datové služby a mobilní sféru než na poskytování internetu.
   Souvisí to se zatím nedostatečným rozvojem elektronického obchodu, zejména v ban-kovnictví a obsahové nabídky, domnívají se analytici. Právě obsah bude podle nich klíčem pro stávající domácí operátory, kteří budou chtít zůstat krok před konkurencí.


Americký internet tyje ze zbytku světa

Amerika si kromě vynálezu Coca-Coly, pásové výroby a atomové bomby, připisuje na konto úspěchů i další, který na sebe nabaluje, jako by sám od sebe, haldy zelených, tentokrát 'virtuálních', papírků. Ano, řeč je o internetu.
   Internet je pro Ameriku prakticky zlatým dolem, nejenom že se okolo něj točí opravdu velký byznys (poslední vlna IPO - Initial Public Offering - to dokazuje, stačí sledovat CNBC nebo News.Com), navíc tento byznys do sebe nasává investice i ze zbytku světa.
   Neskutečné cenové úrovně, za které je za Velkou louží koncově prodávána IP konektivita, jsou trnem v oku řady evropských, a nejenom evropských, poskytovatelů a uživatelů internetu. Každé srovnání cen, byť i jenom přes hra-nice sousední země, je samozřejmě vždy pro-blematické. Proto je při hodnocení ceny evropského, potažmo tedy českého internetu, si třeba uvědomit jednu důležitou věc.
   Většina evropských poskytovatelů internetu totiž musí nakupovat linky, nikterak levné, do Spojených států - musí, protože bez Ameriky se internet drasticky scvrkne. K těmto linkám nakupuje i IP konektivitu. Amerika tedy v podstatě dostává od neamerických poskytovatelů !zaplaceno! za to, že má konektivitu na ne-americký trh!
   Jako by toho nebylo málo, linky nakoupené pro dostání se za Sochu Svobody, pocházejí zhusta od amerických operátorů, kteří na těchto spojích samozřejmě tvrdě vydělávají.
   No neřekli byste tomu opravdové krizové financování? Zvláště když se dnes pomalu ale jistě za moře rozhlížejí američtí poskytovatelé, kteří by rádi utratili "těžce" vydělané peníze při skupování svých evropských mladších brášků... Dovedeno do důsledků si vlastně všichni společně financujeme akvizice našich poskytovatelů těmi americkými a americký internet dotujeme - není to legrace?
   Nejenom z těchto důvodů si můžeme nechat zatím zdát o 100 Mbit/s internetu za necelých 9 000 korun. A srovnáme-li cenu, za kterou v Americe prodávají 1 MB konektivity právě k takové 100 M lince - více než 5 korun - a u nás je průměrně prodáván za 4 - 5 korun (přesvědčit se můžete např. zde a zde), je ve světle výše uvedených informací nad slunce jasné, jak lze na internetu skutečně vydělat… Zůstaňte s námi a řekněte nám, co si o tom myslíte...
 

  Web design © 2B